Welkom op het blog van De Hormoon Kliniek
Hier delen wij informatie, adviezen en bruikbare tips voor een leven in balans.
Testosteron: hoe kan het ons beïnvloeden?
Testosteron wordt meestal het ‘mannelijke’ hormoon genoemd en is inderdaad verantwoordelijk voor enkele van de belangrijkste aspecten van de mannelijke ontwikkeling en voortplanting. Maar testosteron is veel meer dan dat. Het speelt ook een cruciale rol in het...
Wat zijn GMO’s, wat is de relatie met onze gezondheid en hoe kan je ze beperken?
Genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) zijn organismen waarvan het genetische materiaal bewust is aangepast zodat er voortplanting plaats vindt op een onnatuurlijke manier. Dit gebeurt voornamelijk bij gewassen en dan vooral bij de producten mais, sojabonen,...
Histamine intolerantie
Heb je na het drinken van een glas rode wijn, het eten een boterham met vleeswaren of kaas, een stukje chocola of bijvoorbeeld schaaldieren klachten wat lijkt op een allergie? Dan kan dat gevolg zijn van een histamine intolerantie. Maar ook onderstaande klachten kunnen veroorzaakt worden door een histamine intolerantie.
Hormonen en de benodigde nutriënten
Hormonen zijn stoffen, die door verschillende klieren en cellen in ons lichaam worden aangemaakt en via de bloedbaan worden afgegeven aan andere cellen, organen of weefsels. Hormonen worden vaak geassocieerd met de vrouwelijke menstruatiecyclus of overgangsklachten. Maar wist je dat hormonen een zeer brede rol in ons lichaam hebben en daarmee dus enorm tekort worden gedaan?!
Hormoonvrije anticonceptie
Hormoonvrije anticonceptie is een vorm van anticonceptie die geen synthetische hormonen bevat, zoals de pil, het hormoonspiraaltje en anticonceptiepleister, etc. Het is steeds populairder aan het worden vanwege de bijwerkingen van de synthetische hormonen en de wens van vrouwen om meer natuurlijke producten in hun leven te willen.
Hormonale anticonceptie
Volgens onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) uit 2019 gebruikt ongeveer 80% van de vrouwen tussen 18 en 49 jaar in Nederland een vorm van hormonale anticonceptie. De pil is nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode, gevolgd door het spiraaltje en het condoom.
Endometriose
Endometriose is een aandoening waarbij weefsel, dat lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder, buiten de baarmoederholte groeit waardoor het ontstekingen veroorzaakt.
Hormonen in Balans – Libelle
"Een kort lontje, oververmoeid, onzekerheid: het lag allemaal aan de hormonen"Sinds Merel van der Velden (38) gluten, suikers en koezuivel uit haar menu schrapte, hebben de hormonen geen grip meer op haar. En voelt ze zich beter dan ooit. Als hormoonexpert helpt ze nu...
Overgangsklachten en tips bij de overgang
Overgangsklachten en menopauze klachten tot het minimum beperken kan gelukkig! Leefstijl en voeding spelen daarbij een belangrijke rol. Wij kunnen je helpen.
Premenstrueel syndroom (PMS)
Psychische en lichamelijke PMS klachten hebben alles te maken met het geslachtshormoon progesteron en een tekort eraan.
Menstruatiekrampen
Een vrouw wordt gemiddeld 450 keer ongesteld in haar leven en daar wil je zo vlekkeloos mogelijk doorheen komen. Daarom geven we jullie graag adviezen over hoe dat kan. Want het hoeft echt geen pijnlijke periode te zijn! ‘Met de juiste voeding, supplementen en...
Zaden eten voor een regelmatige menstruatie cyclus.
Maandelijks zaden eten is gebaseerd op het idee dat je je voeding kan afstemmen op je cyclus. Hormoonfluctuaties worden dan beter gereguleerd en nemen menstruatie klachten af.
Basistips voor HORMOON balans
Basistips voor HORMOON balans. Wat kan je alvast doen om je hormonen in balans te krijgen.