Hormonale anticonceptie
Volgens onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) uit 2019 gebruikt ongeveer 80% van de vrouwen tussen 18 en 49 jaar in Nederland een vorm van anticonceptie. De pil is nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode, gevolgd door het spiraaltje en het condoom. Omdat de kans groot is dat jij bij die 80% hoort gaan we je in dit artikel zo veel mogelijk informeren over de invloed van hormonale anticonceptie op lichaam en geest.
Laten we starten met de meeste gebruikte vorm; de PIL. Op de bijsluiters staat onder ‘mogelijke bijwerkingen’: Stemmingsveranderingen, misselijkheid, gewichtstoename, verminderd libido, tussentijdse bloedingen, gevoelige borsten en hoofdpijn. Stemmingswisselingen worden genoemd, maar de serieuze mentale klachten die wij in de praktijk horen worden niet benoemd. Met de pil wordt vaak op jonge leeftijd al gestart. Gemiddeld rond de 16 jaar. Lang niet altijd omdat die vrouwen seksueel actief zijn maar vanwege hormonale klachten zoals acné en PMS (premenstrueel syndroom). De geslachtshormonen, die voor een groot deel de vruchtbaarheid bepalen, de hersenontwikkeling en andere essentiële lichaamsprocessen, zijn pas rond de leeftijd van 21 jaar volledig ontwikkeld. Maar wanneer er gestart wordt met hormonale anticonceptie voordat die processen echt goed ontwikkeld zijn dan heeft dat nadelig effect op de gemoedstoestand.
In de literatuur lezen we dat 40% van de pil-gebruikers een verhoogde kans op antidepressiva gebruikt heeft. Vooral vrouwen tussen de 15 en 19 jaar oud hadden een groter risico om depressief te raken. Ook al lijken de acné – en PMS-klachten daarmee te zijn genezen, ze zijn niet weg en komen zelfs in alle hevigheid terug als een vrouw (na gemiddeld 25 jaar) met anticonceptie stopt.
NOOT >> Hoeveel groter het risico op depressie was, verschilde per merk pil of niet-orale hormonale anticonceptie (pleister, spiraal en vaginale ring). Maar het kon oplopen tot maar liefst 220%! Deze cijfers willen echter nog niet zeggen dat er een causaal verband is, alleen dat er een samenhang bestaat.
De pil heeft dus invloed op onze gelukshormonen. Sterker nog; hormonale anticonceptie heeft invloed op ALLE hormonale processen. Het beïnvloedt je darmen, hersenen, je bloedsuikerspiegel en zelfs feromonen. Die laatste zijn hormoonachtige stoffen die door middel van geur invloed hebben op seksueel gedrag. Daarmee heeft de pil dus ook consequenties voor keuzes die je maakt, de partner die je uitkiest en je stress regulatie.
Een schokkende constatering van het WHO in 2011; anticonceptie is net zo kankerverwekkend als asbest en tabak. Niet alleen de WHO geeft aan dat hormonale anticonceptiva en hormoonvervangende therapieën kankerverwekkend zijn. Ook het International Agency for Research on Cancer uit Amerika classificeert hormonale anticonceptie als kankerverwekkend.
Nog een zeer belangrijke bijwerking; het microbioom wordt verstoord, wat de kans op gisten (schimmels in de volksmond) zoals candida albicans, vergroot. Candida geeft hele vervelende vage en langdurige klachten. Zowel fysiek als mentaal.
Tot slot kan de pil opname van nutriënten zoals vitamine en mineralen belemmeren. Met name vitamine B12 werd bijna de helft minder aangetroffen bij pil-gebruikers. Een goede multivitaminen slikken naast de pil is dus belangrijk. Maar die krijg je er niet bij van de apothekers. Hier lees je info over suppletie.
Dan de nummer 2, spiraaltjes. Bijna allemaal bevatten ze ook synthetische hormonen. Die zouden volgens artsen alleen lokaal afgegeven worden en minder klachten veroorzaken. Dat vinden hormoon experts een utopie. Het Erasmus Medisch Centrum constateert in 2017 dat het hormoonspiraaltje bij veel vrouwen ongewenste klachten geeft.
Een ander belangrijk punt bij hormonale anticonceptie is dat de natuurlijke cyclus van een vrouw, wat een prachtig feedback instrument is, zwaar beïnvloed wordt. Als bijvoorbeeld de cyclus uit blijft (anovulatie), verkort of onregelmatig is, wordt dat niet opgemerkt terwijl het juist een teken is van ons wonderlijke lichaam dat er iets aan de hand is.
En dan is er nog het koperspiraaltje. Deze bevat geen hormonen, maar de lijst van bijwerken hiervan is zelfs een stuk langer waarbij de meest schadelijke een kopervergiftiging is.
Wil jij stoppen met hormonale anticonceptie maar ben je bang voor eventuele (terugkerende) klachten? Wil je gewoon helemaal geen kunstmatige hormonen in je lijf of geen hormonale disbalans meer? Dat kan! We kunnen je helpen om de natuurlijke hormoonbalans te herstellen.
Deel dit alsjeblieft met je vriendinnen. Er zijn namelijk vrijwel altijd duurzame oplossingen voor hormonale klachten die je gezondheid juist in het algemeen zullen bevorderen i.p.v. belasten.
Hou ook onze Insta en onze website in de gaten! Het volgende artikel zal gaan over de mogelijkheden van hormoonvrije anticonceptie.