PMS klachten en progesteron tekort
Bij PMS heb je de dagen, een week of zelfs 2 weken voor je menstruatie steeds weer psychische en lichamelijke klachten. Het is niet bekend hoeveel procent van de vrouwen hier last van heeft want het komt voor in meer en mindere mate. En alleen de forse klachten, waarbij het dagelijks leven tijdens de PMS periode dusdanig wordt belemmerd dat medische hulp wordt gezocht, zijn geregistreerd. Dat zou om 4% van alle meisjes en vrouwen in de vruchtbare periode gaan. Dat is best veel en dan te bedenken dat de meeste vrouwen met PMS niet bekend zijn.
Dat PMS zoveel voorkomt heeft alles te maken met het geslachtshormoon progesteron. Bij iedere normale cyclus neem de hoeveelheid oestrogeen na de eisprong af en stijgt het progesterongehalte. De eisprong is gewoonlijk op de helft van een cyclus. Bij een normale cyclus (tussen de 25-35 dagen, idealiter 28-30 dagen) is dat dus op dag 14/15. Daarbij moet je weten dat we altijd de dagen beginnen te tellen op de eerste dag van de menstruatie. In de tweede helft van je cyclus, dus na die eisprong, moet progesteron ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel. Maar als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden neemt het weer snel af. Die afname van progesteron merken heel veel vrouwen dus in meer of mindere maten.
Progesteron is namelijk een fantastisch hormoon wat bij goede niveaus en hormonale balans, naast de rol van vruchtbaarheid, ook een gevoel van rust, ontspanning, positieve gedachten, mooie huid en haar en meer energie bewerkstelligt. Als je naar verhouding al minder progesteron hebt en het neemt, zoals dat van nature hoort bij een gewone cyclus, weer af dan heeft het hele nadelige effecten.
Klachten die passen bij een progesteron tekort zijn daarom;
- Verminderde vruchtbaarheid en vroege miskramen
- Stemmingswisselingen
- Kortere cycli of onregelmatige cyclus
- Vocht vasthouden
- Vermoeidheid
- Boosheid
- Heftig bloedverlies tijdens menstruaties
- Paniekaanvallen of angsten
- Gewrichtsklachten
- Opvliegerig
- Spierpijn
- Slapeloosheid
- Depressie
- Hoofdpijn/migraine
- En meer.
Dat is allemaal niet nodig weten wij.
Wat kan je er alvast aan doen?
- Beperk stress tot het minimum. Stress (het stresshormoon cortisol) steelt de voorstof pregnenolon waaruit progesteron moet worden aangemaakt. Neem dus tijd voor jezelf. Word stress de baas en zorg voor ontspanning. Dat is erg belangrijk!
- Gebruik zo min mogelijk hormoon verstorende stoffen. Smeer bijvoorbeeld alleen op je huid wat je ook zou eten. Je huid is het grootste orgaan en laat stoffen door. Chemische stoffen hebben een enorme impact op de hormoonbalans.
- Eet 500 gram groenten per dag en zo veel mogelijk goede vetten. Verder juist zo min mogelijk zuivel nemen. Het hoe en waarom staat uitgebreid in ons recepten Ebook, met uiteraard daarin heel veel makkelijke, lekkere recepten die 100% hormoonproof zijn. Zie https://www.dehormoonkliniek.nl/product/recepten-ebook/
- Zorg voor een stabiele bloedsuiker. Toegevoegde suikers en snelle koolhydraten zijn dus uit den boze.
- Zo min mogelijk alcohol en cafeïne drinken.
- Beweeg zeker 30 minuten per dag. Fietsen en wandelen telt uiteraard gewoon mee.
- Neem een goede multivitaminen. Ook als je al een halve kilogram groenten eet. Die extra vitamines heb je nodig voor onbeschrijfelijk veel processen in ons lichaam. Neem het sowieso als je de pil als anticonceptie neemt want die verbruikt ook veel belangrijke vitamines en mineralen. Zie https://www.dehormoonkliniek.nl/supplementen/
- Drink 2 liter water per dag. Dit stimuleert de lever en geeft daardoor eerder hormonale balans.
- Tot slot kan je jouw progesteron omhoog brengen met het plantenextract van de monnikspeper.