Genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) zijn organismen waarvan het genetische materiaal bewust is aangepast zodat er voortplanting plaats vindt op een onnatuurlijke manier. Dit gebeurt voornamelijk bij gewassen en dan vooral bij de producten mais, sojabonen, katoen, koolzaad (canola in het Engels), zonnebloemen, papaya en suikerbieten. Er zijn regels en voorschriften voor de GMO’s en zijn daarom in Europa ook toegestaan. Echter kan de mais voor onze landbouwdieren bijvoorbeeld uit de US komen, waar de GMO’s op grote schaal worden gebruikt. Of je kleding uit bijvoorbeeld China. En zo kom je als consument vaak onbewust in aanraking met te veel genetisch gemodificeerd materiaal.
Let maar eens op in hoeveel producten zonnebloemolie, koolzaad of koolzaadolie en soja zit.
De mogelijke gezondheidsklachten die verband kunnen houden met GMO’s zijn;
- vruchtbaarheidsproblemen
- verminderde immuniteit/weerstand
- versnelde veroudering
- mentale klachten zoals depressie
- overgewicht
- kanker
- gebrekkige insulineregulatie (bloedsuikerspiegel schommelingen)
- veranderingen in organen en het maag-darmstelsel. Deze verschijnselen zijn al aangetoond vanuit dierstudies, waarbij de dieren GMO voedsel gevoerd kregen. GMO’s worden vooral geproduceerd voor het gemak van de mens en de voedseltekorten in de wereld. Maar of ze gezond zijn kunnen we dus vraagtekens bij zetten. Ik denk van niet.
Een groep artsen in de USA hebben mensen op een GMO-vrij dieet gezet en die mensen bleken afname of uitblijven van allerlei vage klachten te ervaren. Niet zo gek als je weet dat de genetische modificatie in de samenstelling van voedingsmiddelen kan leiden tot onbekende toxiciteit bij consumptie. Gifstoffen dus. Ook wel hormoonverstoorders genoemd.
Daarnaast zou het gevolg van sommige GMO’s antibioticaresistentie zijn. Ze kunnen ook invloed hebben op het milieu door bijvoorbeeld het ontstaan van resistente onkruiden en insecten die de gewassen aanvallen, wat kan leiden tot een groter gebruik van pesticiden en herbiciden.
Wat kan je doen om zo min mogelijk GMO’s binnen te krijgen?
- Eet zo veel mogelijk biologisch. Sowieso alle dierlijke producten bio kopen, of anders liever maar niet, is onze regel.
- Koop je producten als het kan lokaal. De GMO’s worden voornamelijk gebruikt op grote schaal. Dus voor producten die uiteindelijk verpakt in de grote supermarken terecht komen.
- Vermijd zo veel mogelijk mais, sojabonen, koolzaad (aka canola), zonnebloemolie, papaya en suikerbieten.
- Eet lekker veel volkoren granen, zaden, noten en peulvruchten, Die zijn vaak GMO-vrij.
- Neem een moestuintje. Vooral aardbeien zijn een makkelijk gewas.
- Vermijd aspartaam! Dit is een ingrediënt in light frisdranken en caloriearme koekjes en snacks. Aspartaam wordt soms gemaakt van genetisch gemodificeerde micro-organismen. Dat chemische proces is allesbehalve ’zoet’.
- Eet zo veel mogelijk puur en vers. Dan zou je minder GMO’s binnen moeten krijgen.
- Wees je ervan bewust! Lees dus goed. Want ook bij supplementen word er soms gebruikt gemaakt van GMO. De goede merken (behalve als ze uit de US komen) zullen duidelijk vermelden GMO-vrij te zijn.
- Er zijn veel verborgen GMO’s, maar gelukkig ook labels en organisaties die strijden voor die labels op producten. Zo is er een “Non-GMO Project Verified” certificaat.
- En als extraatje; eet zo min mogelijk met pesticiden bespoten groenten en fruit. Dit waren in 2023 de meest bespoten, ook wel bekend als de dirty dozen, producten; aardbeien, spinazie, boerenkool, perziken, peren, nectarines, appels, druiven, paprika’s, kersen, blauwe bessen en sperziebonen. Koop deze groenten- en fruitsoorten dus sowieso biologisch (dynamisch).